Азербејџански граничари преузели контролу над четири села на граници са Јерменијом

Танјуг
Foto: Агенције

БАКУ- Државна гранична служба Азербејџана преузела је данас контролу над четири села на граници са Јерменијом, саопштила је прес служба заменика премијера Азербејџана Шахина Мустафајева који је на челу комисије за разграничење.

У саопштењу се наводи да је државна гранична служба Азербејџана преузела контролу над четири села у округу Газак која се простиру на 6.500 квадратних километара након разграничења дијела границе са Јерменијом у дужини од 12.700 километара, преноси ТАСС.

Азербејџан је саопштио 19. априла да су азербејџанска и јерменска комисија за разграничење постигле привремени договор о одређеним граничним секторима између четири насеља у округу Газак, а да је циљ био да се разграничење усклади са међурепубличком границом која је постојала у Совјетском Савезу у време његовог распада. 

Стране су се усагласиле о том разграничењу и потписале документ 15. маја.

Јерменска национална безбједносна служба саопштила је данас да Јереван и Баку повлаче трупе са заједничке границе у Тавушу на северу Јерменије и да обезбјеђење преузимају граничне страже.

Јерменија је у априлу саопштила да ће уступити контролу над неким пограничним областима Азербејџану, а та одлука услиједила је након муњевите војне акције коју је у септембру извела азербејџанска војска и након које је Азербејџан преузео потпуну контролу над Нагорно-Карабахом.

Око 120.000 људи је послије тога напустило регион Нагорно-Карабаха, што је, како наводи АП, готово цјелокупно етничко јерменско становништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана