Авганистанке приведене, малтретиране откако су им талибани забранили рад при УН

Танјуг
Foto: Илустрација

КАБУЛ- Авганистанке запослене у Уједњеним нацијама су притваране, малтретиране и уведена им је забрана кретања откако су им талибани забранили да раде за Уједињене нације, саопштено је данас из УН.

Талибанска власт обавијестила је прошлог месеца УН да Авганистанке које раде при мисији УН не могу више да раде тај посао.

"Ово је најозбиљнија у низу дискриминација, и незаконита је - мере које су примијениле де факто власти имају за циљ да се озбиљно ускрати учешће жена и дјевојчица у јавној свакодневници у Авганистану", навео је УН у саопштењу о људским правима, преноси АП.

УН је навео извјештај од марта о хапшењу четири жене које су пуштене дан после привођења, јер су протестовале захтијевајући приступ образовању и послу у Кабулу, као и због хапшења Матиуле Весе, лидера друштвене организације "Пен Пат", која се залаже за поновно отварање школа за дјевојчице.

УН такође указују и на хапшење активисткиње за женска права Парисе Мобариз и њеног брата у фебруару.

"Мисија УН у Авганистану (УНАМА) је напоменула да је забринута због све већих рестрикција цивилном друштву широм Авганистана", рекла је Фиона Фрејзер, шеф агенције за људска права УН.

Талибани су претходно забранили дјевојчицама да иду у школу послије шестог разреда и блокирали су рад жена у бројним областима. У децембру, забранили су женама да раде у локалним и невладиним организацијама, што је мјера која се у то вријеме није односила на рад Авганистанки у УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана