Авганистанац  осумњичен да је планирао напад на дан избора у САД

Танјуг
Авганистанац  осумњичен да је планирао напад на дан избора у САД

ОКЛАХОМА СИТИ - Авганистанац Насир Ахмад Тавхеди (27) са пребивалиштем у Оклахоми ухапшен је под сумњом да је планирао терористички напад у име Исламске државе (ИС) на дан предсједничких избора у САД, 5. новембра, саопштило је данас америчко Министарство правде.

Тавхеди је ухапшен у понедјељак са малољетним братом своје супруге, за којег се сумња да је његов саучесник, током тајног састанка са федералним агентима у намјери да купи пушке и муницију, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Он је оптужен за покушај пружања материјалне подршке Исламској држави и за набавку ватреног оружја како би починио злочин, и то по двије тачке оптужнице које подразумијевају максималне казне од 20 година и 15 година затвора, прецизира америчко министарство. Тавхеди је живио у Оклахоми са женом и једногодишњим дјететом након што је 2021. године ушао у САД са посебном усељеничком визом, наводи Ројтерс.

Он је био корисник посебног програма имигрантских виза, које добија до 50 особа годишње, а доступне су особама које су радиле са америчким оружаним снагама или под вођством шефа мисије као преводиоци или тумачи у Ираку или Авганистану.

У оптужници није наведено да ли је Тавхеди у Авганистану радио као преводилац или тумач.

Према судским документима, америчка федерална полиција примијетила је, након што је приступила Гугл налогу Насира Ахмада Тавхедија, да он редовно прати пропаганду Исламске државе.

Био је у контакту путем Телеграм порука са особом коју је федерална полиција идентификовала као регрута ове терористичке организације.

Са том особом је разговарао о својим плановима да набави оружје и пошаље породицу назад у Авганистан. Милитантна организација Исламска држава убила је и погубила хиљаде људи прије него што је поражена у Ираку 2017. и Сирији 2019, подсјећа британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана