Авганистан: Водеће НВО обуставиле рад после забране талибана да раде жене

Агенције
Foto: АФП

КАБУЛ- Пет водећих невладиних организација (НВО) у Авганистану обуставило је рад, након што је талибанска влада забранила женама да раде за њих, објавио је данас Би-Би-Си (BBC).

Кер интернешенел, Норвешки савјет за избјеглице (НРЦ) и Сејв д чилдрен саопштиле су да не могу да наставе рад без свог женског особља.

Међународни комитет спаса је такође суспендовао своје услуге, док је Исламска помоћ саопштила да обуставља већину свог рада у Авганистану.

Међународни комитет за спасавање (ИРЦ), који запошљава 3.000 жена широм Авганистана, саопштио је да се његова способност пружања услуга ослања на женско особље на свим нивоима организације и да, ако жене не могу да се запосле, не могу да пружају услуге онима којима су потребне.

Владајући талибани у Авганистану непрестано крше права жена, наводи BBC.

Најновија уредба о невладиним организацијама стигла је само неколико дана након што су талибани забранили женама да похађају универзитет.

Портпарол талибанског министарства економије Абдел Рахман Хабиб оптужио је раднице у групама за инострану помоћ да крше правила облачења, јер не носе хиџаб.

Талибани су запријетили да ће укинути лиценцу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана