Авганистан: Више од 1.000 цивила убијено од доласка талибана на власт

Срна
Авганистан: Више од 1.000 цивила убијено од доласка талибана на власт

КАБУЛ - Више од хиљаду авганистанских цивила убијено је у бомбардовању и другом насиљу од када су стране снаге напустиле Авганистан, а талибани преузели власт 2021. године, наводи се у данас објављеном извјештају мисије УН у Авганистану.

У периоду од 15. августа 2021. до маја ове године 1.095 цивила је убијено, а 2.679 рањено, према подацима Мисије УН у Авганистану (УНАМА), што указује на безбједносне изазове чак и након завршетка вишедеценијског рата.

Већина смртних случајева - нешто више од 700 - узроковано је импровизованим експлозивним направама, укључујући самоубилачке нападе на јавним мјестима као што су џамије, образовни центри и пијаце.

Иако је број оружаних сукоба драматично опао од када су талибани преузели власт у августу 2021. године, пошто се војска коју подржава НАТО распала, остају безбједносни изазови, посебно због “Исламске државе”.

Ова милитантна група је одговорна за већину напада, наводи УНАМА, која истиче да је смртност напада ескалирала упркос мањем броју насилних инцидената. Талибани су саопштили да су фокусирани на заштиту земље и да су посљедњих месеци извршили неколико рација против ћелија “Исламске државе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана