Ауторка Харија Потера: Придаје се већи значај мушкарцима који се осјећају као жене, него правим женама

ГС
Ауторка Харија Потера: Придаје се већи значај мушкарцима који се осјећају као жене, него правим женама

Британска књижевница Џеј Кеј Ролинг поручила је данас да се радује хапшењу, након што је у Шкотској ступио на снагу закон за борбу против злочина из мржње.

"Доношењем закона о злочинима из мржње, чини се да шкотски законодавци придају већи значај осjећањима мушкараца који испољавају своју идеју о женскости, него правима и слободама стварних жена и дjевојчица", навела је Ролинг на друштвеној мрежи X.

Она сматра да је нови закон отворен за злоупотребе од стране активиста који желе да ућуткају оне који, између осталог, "говоре о опасностима од укидања једнополних простора за жене и дjевојке и допуштања мушкарцима да се такмиче у женским спортовима".

"Редефинисање појма 'жена' због мушкараца који се тако изјашњавају, већ је имало озбиљне посљедице по права и безбједност жена и дјевојчица у Шкотској", поручила је књижевница.

Додала је да у Шкотској нема слободе говора уколико се "тачан опис биолошког пола сматра криминалним". "Тренутно сам ван земље, али ако се оно што сам овдје написала квалификује као прекршај према одредбама новог закона, радујем се хапшењу када се вратим у родно мјесто шкотског просветитељства", написала је Ролинг, уз хештег "УхапситеМе".

Раније данас, у Шкотској је ступио на снагу Закон о злочинима из мржње и јавном реду којим је уведено ново кривично дјело "пријетеће или увриједљиво понашање које има за циљ да подстакне мржњу" на основу старости, инвалидитета, вјере, сексуалне оријентације, трансродног идентитета и варијација у полним карактеристикама.

У складу са новим законом, особа је начинила прекршај уколико изјави нешто или се понаша на начин "који би разумна особа сматрала пријетећим или увриједљивим", са намјером да изазове мржњу на основу заштићених карактеристика, преноси ББЦ. Максимална казна је затворска казна од седам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана