Аустријске власти разоткриле наводног руског шпијуна

Танјуг
Аустријске власти разоткриле наводног руског шпијуна

БЕЧ - Аустријска полиција разоткрила је наводног руског шпијуна, једног 39-годишњег грчког држављанина руског поријекла који је осумњичен да је шпијунирао за Москву, преносе аустријски медији.

Анатолиј, то јест Александрос, сумњичи се да је годинама шпијунирао за руску војну обавијештајну службу ГРУ против Аустрије.

Осумњичени је син бившег руског сарадника ГРУ-а, који је за вријеме активног службовања био дипломата у Њемачкој и Аустрији.

Дирекција за државну безбједност и обавијештајне службе (ДСН), по налогу тужилаштва спровела је истрагу по налогу тужилаштва.

Осумњичени је био у контакту са дипломатама и обавјештајцима из више земаља, и био је непосредно прије и за вријеме војног напада Русије на Украјину у Москви, наводе власти.

Конкретно му се пребацује да је преносио државне тајне.

Током претреса његових некретнина полиција је пронашла детекторе прислушних уређаја, прислушне уређаје, мобилне телефоне, рачунаре.

„Постоји сумња да је коришћен као извор информација о спољнополитичким, друштвеним и безбједносно политичким дискурсима међу аустријским становништвом, у земљи, као и штампи и због тога је доведен у Москву ради процијене могућих реакција на војну операцију“, наводи Министарство унутрашњих послова.

Осумњичени, додаје се у саопштењу, није имао запослење, и у Аустрији је добијао социјалну помоћ.

И поред тога, он је од 2018. до почетка ове године остварио 65 путовања у Европи, али и у Русији, Бјелорусији, Турској и Грузији, те је купио више некретнина у Бечу, Русији и Грчкој.

За размјену информација коришћена су конспиративна мјеста у Бечу, при чему је утврђено присуство дипломатског особља Русије на тим мјестима, додаје Министарство.

Иако се сумња да је осумњичени и даље на слободи, пријети му казна од шест мјесеци до пет година затвора.

Министар унутрашњих послова Герхард Карнер рекао је да је руска агресија на Украјину велики изазов и за ДСН.

„Детаљном истрагом и тијесном међународном сарадњом успјели смо да разоткријемо руског шпијуна“, подвукао је он.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана