Аустријска полиција покренула истрагу због шаховнице на споменику у Блајбургу

Танјуг
Аустријска полиција покренула истрагу због шаховнице на споменику у Блајбургу

ЗАГРЕБ - Посланик Домовинског покрета Стипо Млинарић је, како је објављено на Фејсбук страници тог покрета прошлог петка, посјетио споменик убијеним усташама у Блајбургу и залијепио наљепницу на којој је грб са шаховницом са првим бијелим пољем, што сада истражује аустријска полиција.

-Усташки грб који је у Аустрији забрањен прошлог је петка залијепљен на спомен-плочу на Лоибахер Фелду, гдје се годинама одржавао контроверзни усташки митинг. Хрватска десно-екстремна странка Домовински покрет објавила је видео тога на друштвеним мрежама - пише аустријски јавни сервис ОРФ, пренио је хрватски портал Индекс.

Прије годину дана аустријске власти су уклониле шаховницу с првим бијелим пољем са споменика на Блајбургу, јер се у том контексту сматра симболом НДХ, дакле фашистичким симболом који су законски забрањени у Аустрији.

Брзо је уклоњена и наљепница коју је поставио ДП-ов посланик Млинарић. Такође, наводи се, полиција је заплијенила шест свијећа са забрањеним обиљежјима.

Команда окружне полиције спроводи истрагу овим поводом.

Медији наводе да је о свему информисано и Одјељење за заштиту уставног поретка и борбу против тероризма.

Портпарол корушке полиције Раинер Дионисио додао је да је некада на тим скуповима било присутно око 15.000 људи, а овај пут их је било највише 100 на скромној миси и церемонији полагања вијенаца.

Аустријски Зелени огласили су се поводом Млинарићевог испада оштрим саопштењем за медије и поручили да у "у Аустрији нема мјеста усташким симболима".

-Чињеница да су грб НДХ сада поново залијепили у Блајбургу/Плиберку хрватски политичари, исте оне НДХ која је била савезник нацистичке Њемачке и системски прогонила и убијала хиљаде Јевреја, Рома, Срба и опозиционих Хрвата, то је једноставно неподношљиво - поручила је Олга Воглаојер из Зелених.

Зелени напомињу да је  у Аустрији кажњиво коришћење усташких симбола.

- Надлежна тијела у Корушкој сада морају да предузму мјере. Грб на камену треба одмах уклонити ако то већ није учињено, а Млинарића пријавити по Закону о забрањеним симболима - истичу аустријски Зелени, преноси Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана