Aустријска министарка која је на вјенчању плесала с Путином емигрирала у Русију

ГС
Aустријска министарка која је на вјенчању плесала с Путином емигрирала у Русију

Бивша министака спољних послова Аустрије Карин Кнеисл, позната по плесу с руским предсједником Владимиром Путином на свом вјенчању 2018. године, емигрирала је у Русију како би преузела вођење истраживачког центра.

Кнеисл је обављала функцију министарке од 2017. до 2019. године, али се након тога суочила с критикама због својих проруских ставова. Сада преузима улогу водитеља Горки центра, који је повезан с Универзитетом у Санкт Петербургу и фокусиран је на геополитичке анализе.

- Ја сам суоснивач Горки центра и преузимам водство. С обзиром на обим посла и потребну преданост, одлучила сам преселити се у Санкт Петербург како бих се посветила овом задатку - изјавила је за ТАСС.

Кнеисл је напоменула да је већ добила све потребне документе, укључујући радну визу, те да је “премјестила свој живот у стан у Санкт Петербургу”. Саопштења сугеришу да јој је Кремљ пружио подршку при пресељењу у Русију, укључујући чак и транспорт личних ствари руским војним авионом, како наводи руски медиј Инсидер.

Кнеисл постаје једна од бивших европских политичких фигура која је у посљедњим годинама почела професионалну каријеру у Русији. Године 2021. прихватила је позицију у управном одбору руског нафтног дива "Росњефта", али ју је напустила јулу прошле године након дуготрајних притисака услијед руске специјалне операције у Украјини.

Кнеисл је већ емигрирала из Аустрије у Француску 2022. године.

У интервјуу за РТЛ тада је истакла да њен одлазак није био добровољан и да је “била присиљена напустити” Аустрију због “ефективне забране рада” и великог непријатељства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана