Aустријa: Урушио се планински врх, 100.000 кубика камена се сурвало у долину ВИДЕО

ГС
Foto: Принтскрин

ФЛУХТХОРН - Дио планинског врха у аустријској покрајини Тирол срушио се, пославши више од 100.000 кубичних метара стијене у долину испод и покренувши бројна клизишта.

Према аустријским геолозима, ово је релативно велики инцидент и резултат је климатских промјена.

Камење је почело падати у недјељу с Флухтхорна, планине високе готово 3.400 метара у Алпама на граници између Швајцарске и Аустрије. Геолози тврде да је до тога дошло због отапања пермафроста (стално замрзнутог тла).

"Ово је релативно велики инцидент, говоримо о најмање 100.000 кубичних метара стијене која је отпала, вјероватно и више од тога", казао је Томас Фигл, државни геолог за ЦНН.

Геолози су колапс приписали отапању пермафроста, дуготрајно смрзнутог слоја тла и стијена. Најчешће повезан с арктичким регијама, пермафрост се налази и у европским Алпама.

"Можемо бити релативно сигурни у узрок овог инцидента: пермафрост. Лед је љепило планина, а отапа се због климатских промјена. То онда узрокује посљедице које видимо овдје", рекао је Фигл. Како климатске промјене узроковане људским дјеловањем повисују глобалне температуре, долази до отапања пермафроста и губитка леденог покрова те се чини да ће одрони камења у овој регији постати све чешћи.

Овакви одрони могу узроковати велике проблеме за становнике који живе подно планина. У мају су се мјештани швицарског села Бриенз, смјештеног у близини Давоса, морали евакуирати након упозорења да би се на њихове домове могло срушити готово 2 милиона кубичних метара стијена. Иако до тога још није дошло, становници се и даље не могу вратити својим домовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана