Аустрија „ковид пасош“ уводи у три фазе од 19. маја

Танјуг
Аустрија „ковид пасош“ уводи у три фазе од 19. маја

БЕЧ- Аустријска влада донијела је одлуку о увођењу такозваног „зеленог пасоша“ од 19. маја и то ће спровести у три фазе.

Прва фаза увођења овог електронског документа, који треба да омогући веће слободе током пандемије, биће обичан доказ о вакцинацији, негативном тесту или оздрављењу од короне.

Око двије до три седмице касније он ће бити национално примијењен уз QR код, након чега се чека на европско рjешење.

Аустријски канцелар Себастијан Курц, приликом објаве плана за попуштање мјера, рекао је да, по питању „ зеленог пасоша „, који треба да поврати и слободу путовања, Аустрија не жели да чека ЕУ, већ ће га од 19. маја национално увести.

Међутим, његова најава се, најприје тиче, електронског документа који ће у Аустрији особама које су вакцинисане, прележале корону или се тестирали омогућити посјету манифестација, гастрономији и хотелима.

У другој фази влада жели да се докази о вакцинисању, прележаној корони и негативном тесту повежу са QR кодом, што би услиједило почетком јуна, па би се од тада могло говорити о аустријском „ зеленом пасошу „.

Након што ЕУ постигне договор о европској варијанти тог пасоша, који би регулисао туризам током љета, Аустрија ће своје решење прилагодити заједничком.

Према плану аустријске владе, особе које добију прву дозу вакцине, након три недјеље, моћи ће да поврате одређене слободе.

У другим земљама ЕУ тај рок, у актуелним размишљањима, је јасно краћи.

Такође, у ЕУ је спорно и које се вакцине сматрају поузданим, односно да ли ће бити прихваћене и вакцине које није одобрила Европска агенција за лијекове (ЕМА).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана