Аустрија изгубила 15 милијарди евра због корупције

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕЧ - Економска штета настала због корупције у 2021. години у Аустрији могла би бити већа од 15 милијарди евра, указује професор Јохане Кеплер универзитета у Линцу Фридрих Шнајдер, који истиче да штета расте из годину у годину.

Да би се дјеловало против корупције, рекао је за агенцију АПА, потребне су политичке мјере као што су заштита узбуњивача и оштрије казне.

Корупција, према његовим ријечима, има више значајних посљедица, које се одражавају негативно на привреду.

Шнајдер објашњава да, ако на конкурсу не побиједи најбољи понуђач, онда држава има беспотребно веће трошкове, а смањује продуктивност пошто се искључују фирме које због активности подмићивања конкурената не добијају послове. Додаје и да корупција погоршава квалитет државних институција.

Према рачуници Шњадера, аустријски БДП био је 2016. због корупције у губитку у висини од 12 милијарди евра, 2019. штета је била већ 13,5 милијарди евра, а прошле године 15,2 милијарди евра, преноси Тањуг.

Истиче да је утопија мислити да се корупција може у потпуности искоријенити, али наглашава да је потребно да се корупција држи на нивоу једне Швајцарске, јер би, ако се то преслика на Аустрију, штета била мања за 6,2 милијарди евра.

У Њемачкој штета настала корупцијом у прошлој години је 234,1 милијарду евра, тврди Шнајдер. На нивоу ЕУ штета настала због корупције је 1.011,5 милијарди евра.

Шнајдер је нагласио да је тачно мјерење корупције у једној земљи тешко, пошто је неопходно ослонити се на испитивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана