Аустрија именовала министра финансија Магнуса Брунера за комесара ЕУ

Tanjug
Аустрија именовала министра финансија Магнуса Брунера за комесара ЕУ

БРИСЕЛ/БЕЧ- Влада Аустрије именовала је министра финансија Магнуса Брунера за свог кандидата за члана нове Европске комисије, која би требало да ступи на дужност крајем године, саопштио је данас аустријски канцелар Карл Нехамер.

Нехамер је на друштвеној мрежи Икс описао Брунера као "искусног политичара владе са високим нивоом стручности у финансијској, економској и политици конкуренције на националном и европском нивоу". 
    
"Савезна влада именовала је министра финансија Магнуса Брунера као новог аустријског комесара ЕУ", навео је Нехамер. 
    
Брунер се, како оцјењује Политико, сматра добрим кандидатом за финансијски портфељ у новом саставку Европске комисије.
    
Он је изабран за кандидата Аустрије умјесто министарке за Европу Каролине Едтштадлер, за коју се, како наводе званичници упознати са поступком, говорило да је имала добре шансе за портфељ надлежан за правосуђе. 
    
Иако је Аустрија именовањем министра финансија за комесара ЕУ послала снажан сигнал да жели да добије одговорност за бављење економском и финансијском политиком ЕУ, она ће за ту позицију морати да се бори са Ирском и Холандијом.
    
Интересовање за јавну касу ЕУ изразила су и још двојица бивших министара финансија - кандидат Даблина Мајкл Мекграт и кандидат Холандије Вопке Хоекстра.
    
Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен затражила је раније од влада држава чланица да предложе по два кандидата за комесара, мушкарца и жену, осим ако поново именују актуелног комесара. 
    
Аустрија, међутим, као и још неколико земаља, није то учинила. 
    
Лидери ЕУ имају до краја августа рок да предложе своје кандидате, а Фон дер Лајен ће почети да их интервјуише већ средином августа. 
    
Свака земља чланица ЕУ добија по један портфељ, а на јесен би у ЕП требало да почне процес саслушања кандидата за 27 комесара ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана