Аустрија: ФПО изгубила од СПО на парламентарним изборима у Корушкој

Танјуг
Аустрија: ФПО изгубила од СПО на парламентарним изборима у Корушкој

БЕЧ- Крајње десничарска Слободарска партија Аустрије (ФПО) изгубила је од Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) са великом разликом на парламентарним регионалним изборима одржаним у недељу у најјужнијој покрајини Корушкој.

Крајња десница, предвођена Јергом Хајдером, водила је регион Корушке пошто је на изборима имала подршку више од 40 одсто бирача 2000-их.

Након што је Хајдер погинуо у саобраћајној несрећи 2008. године, социјалдемократе су сукцесивно побеђивале на изборима у Корушкој, достижуćи врхунац од 48 одсто подршке бирача у 2018. години.

Резултати избора у недељу показали су сличан тренд, при чему је СПО успео да задржи прво место са 39 одсто, ФПО је заузео друго са 24,1 одсто, а конзервативна Аустријска народна партија (ОВП) треће са 17,1 одсто.

Тим Корушка, странка која је активна само на регионалном нивоу, заузела је четврто место са 10 одсто освојених гласова, објавио је данас Јуроактив.

Зелени и социјално либерални Нова Аустрија и либерални форум (НЕОС), странке које су активне на нивоу земље, нису достигле изборни цензус од пет одсто у Корушкој, која је релативно руралнија од осталих делова Аустрије. Изборни резултати такође значе да би "велика коалиција" социјалдемократа и конзервативаца, која је посебно популарна међу конзервативцима, могла да настави да влада, а резултат за ФПО, међутим, могао би да укаже на то да би периоду њеног успеха могао да дође крај, иако је резултат у Корушкој најбољи од Хајдеровог одласка.

На изборе у Корушкој изашло је око 430.000 грађана који су бирали нови парламент, а ти избори се сматрају тестом ширег политичког расположења у земљи. Трећи, посљедњи локални парламентарни избори у Аустрији ове године биће одржани 23. априла у покрајини Салцбург, где ОВП страхује да би могао да изгуби јасну већину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана