Аустралијском броду није дозвољено да путује испод Хобартовог моста

Танјуг
Аустралијском броду није дозвољено да путује испод Хобартовог моста

КАНБЕРА - Новом аустралијском истраживачком броду на Антарктику, врijедном 528 милиона долара, одбијена је дозвола да путује испод Хобартовог моста у Тасманији ради допуњавања горива и умjесто тога мора да плови стотинама километара сjеверно до друге луке.

Лучка управа Тасманије је већ дуго бринула да ли је брод дуг 160 метара превелик да би могао безбедно да прође испод моста, упркос претходним увјеравањима Аустралијске антарктичке дивизије да може.

Истраживачки брод "Нујина", који снабдева три аустралијске антарктичке станице и спроводи кључна истраживања климе, везан је на пристаништу Мекуори, јужно од тасманијског Хобартовог моста.

Аустралијска антарктичка дивизија (ААД) потврдила је да одобрење није дато и да брод уместо тога мора отпутовати у Бурни овог лета, на северозападној обали Тасманије да би допунио гориво, што се дешава пре сваког путовања на Антарктик.

Аустралијско антарктичко одељење ради са владом Тасманије на дугорочним опцијама за допуну горива у Хобарту, пренео је "Гардијан".

Брод "Нујина" је први пут путовао на Антарктик у јануару 2022. године. Лучка управа Тасманије саопштила је у марту прошле године да су процене ризика и обука од кључне важности прије давања дозволе за пролазак испод Хобартовог моста.

Та забрана је последња препрека за брод "Нујина" након што су кашњења и дуге поправке довеле до отказивања великих научних експедиција.

Прво планирано путовање "Нујине" на Антарктик крајем 2021. одложено је због проблема са алармним системом. Следећег мјесеца ће почети истрага Сената о финансирању и раду ААД-а, коју је делимично покренуо "Гардијан Аустралија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана