Аустралијска сенаторка оптужила колегу за сексуално узнемиравање

ГС
Foto: ABC.net

КАНБЕРА - Аустралијска сенаторка Лидија Торп позвала је владу да зграду парламента учини безбједнијом за жене, пошто се јавно пожалила да ју је колега из Сената пратио, неприкладно додиривао и агресивно позивао на секс.

Говорећи у Сенату, независна аустралијска сенаторка  Лидија Торп рекла је да је колега сенатор уходио, био навалентан, и непримјерено додиривао у парламенту.

"Као што знају све жене које су ходале ходницима ове зграде, то није безбједно мјесто. Често сте сами у дугим ходницима без прозора и на степеницама скривеним од погледа, гдје нема камера", рекла је Торпова кроз сузе.

Тврди да је доживјела ласцивне коментаре и неприкладне позиве на секс од "једног моћног човјека". Каже да ју је мушкарац пратио до степеништа, гдје није било свједока ни сигурносних камера.

"Постоје различита схватања о томе шта је сексуални напад. Оно што сам доживјела је праћење, неприкладно додиривање и агресивни позиви на секс", истакла је Торпова у Сенату, гдје су њене тврдње заштићене имунитетом према којем нико не може да буде тужен за клевету због било чега изреченог у Сенату.

Сенатор Дејвид Ван искључен из Либералне партије

Сенаторка  Лидија Торп није именовала колегу о којем је говорила и није рекла када су се инциденти догодили, али је само дан раније у парламенту директно оптужила сенатора Либералне партије Дејвида Вана да ју је узнемиравао и сексуално злостављао током претходног мандата.

Потом је повукла име особе, рекавши да "мора да се усклади са правилима Сената у којима се забрањују коментари на рачун нечије личности".

"Знам да има и других који су искусили сличне ствари и нису се огласили у интересу својих каријера и у страху да ће их медији представити свијету на исти начин на који сам ја представљена данас", истакла је Торпова.

Сенатор Ван је одмах негирао оптужбе, али је искључен из страначких активности. Остаће сенатор, али неће представљати Либералну партију.

"У потпуности ћу сарађивати са истражитељима и одговорити на сва питања, а сенаторка Торп би требало да уради исто", рекао је Ван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана