Аустралија: Температуре до 48 степени, повећан ризик од шумских пожара

Танјуг
Foto: Smh.com.au

СИДНЕЈ- Највиши степен упозорења на екстремне врућине на снази је други дан у дијеловима Западне Аустралије, а данас је проширен и на Јужну Аустралију, док су подручја Квинсленда и Новог Јужног Велса под „озбиљним“ упозорењима, саопштила је национална метеоролошка агенција.

Агенција је такође упозорила на повећан ризик од избијања шумских пожара. 

У западним областима Пилбара и Гаскојн за данас су најављене температуре до 40 степени Целзијуса, док би, према прогнозама, температура у рударском граду Парабурду данас могла да достигне 48 степени Целзијуса. 

На источној обали, у престоници Новог Јужног Велса, Сиднеју жива у термометру могла би да покаже 40 степени Целзијуса, скоро 10 степени изнад просјечног максимума за ово доба године. 

Високе температуре повећале су ризик од шумских пожара у неким подручјима, наводи метеоролошка агенција и додаје да Аустралија пролази кроз временски феномен Ел Нињо, који се обично повезује са екстремним појавама као што су шумски пожари и суше. 

Последње две сезоне пожара у Аустралији су умјерене у поређењу са „црним летом“ 2019-2020. године, када су у пожарима који су уништили подручје величине Турске, страдале 33 особе, наводи Ројтерс. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана