Аустралија: Рефередум о додjели права гласа старосједиоцима у парламенту

Срна
Аустралија: Рефередум о додjели права гласа старосједиоцима у парламенту

СИДНЕЈ- Аустралијски Сенат усвојио је закон којим се отвара пут за одржавање референдума касније ове године у вези са уставним признавањем домородачког народа.

На коначном гласању, закон је подржало 52 посланика у Сенату, док је 19 било против, чиме је закон усвојен апсолутном већином.

Аустралијанци ће на референдуму одговарати на питање да ли подржавају измјене у Уставу, како би се укључио "Глас Парламенту", комитет који може да савјетује парламент о питањима која утичу на Абориџине и Острвљане Торесовог мореуза.

"Парламент усваја законе, али народ ствара историју. Ово је ваше вријеме, ваша шанса и могућност да будете дио стварања историје", изјавио је премијер Аустралије Ентони Албанис на конференцији за новинаре након усвајања закона у Парламенту.

Албанис ће одредити датум референдума, а очекује се да ће се он одржати између октобра и децембра. Биће то први референдум на којем ће Аустралијанци гласати још од 1999. године, када су грађани Аустралије одбацили приједлог да се успостави република.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана