Аустралија прихватила "чаробне гљиве" и "екстази" као лијекове

ГС
Аустралија прихватила "чаробне гљиве" и "екстази" као лијекове

Аустралија је и службено постала прва земља у свијету која "чаробне гљиве" и таблете "екстази" користи у облику лијекова.

Доктор Бен Сеса, психијатар и истраживач психоделије, хвалећи одлуку Аустралије, поручује да је та земља сада у центру пажње када је ријеч о терапијској примјени психоделика.

Одобрење допушта употребу "псилоцибина", који се налази у такозваним "чаробним гљивама", за лијечење резистентне депресије, као и употребу "екстазија" за рефулисање посттрауматског стресног поремећаја - преносе научни портали.

И друге земље, попут Швајцарске, Канаде и Израела, истражују кориштење психоделика, али не на националном нивоу као Аустралија.

Иако ће почетни приступ овим лијековима бити ограничен и скуп, са процјенама у распону од десет до 30.000 аустралијских долара по третману, постоји нада да ће ова терапија пружити олакшање онима који нису успјели са конвенционалним третманима.

Аустралијско медицинско удружење и Краљевски аустралијски и новозеландски колеџ психијатара забринути су због "ограничене користи, непознатих ризика и дугорочних нуспојава психоделичне терапије".

Они позивају на веће студије и више истраживања у овом подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана