Аустралија: Крајем године референдум о признању Абориџина као старосједилаца

Танјуг
Foto: Агенције

КАНБЕРА- Крајем године на првом референдуму у земљи за 24 године, Аустралијанци ће се изјаснити да ли аутохтони народи нације, који чине 3,2 одсто становништва, треба да буду признати у Уставу, преноси Си-Ен-Ен.

„Предложен је амандмани на Устав како би се Абориџини и Острвљани Торесовог мореуза признали као старосједиоци Аустралије. Да ли одобравате ову предложену измјену", саопштио је аустралијски премијер Ентони Албанез на конференцији за новинаре.

Албанезе је застао на неколико секунди усред реченице док је захваљивао представницима старосједилаца на стрпљењу.

„Овај тренутак се припремао веома дуго, али су они показали толико стрпљења и оптимизма кроз читав процес. Дух сарадње и промишљеног дијалога уз поштовање је био веома важан да се до овог дође на тако уједињен начин“, поручио је аустралијски премијер.

Албанезе је рекао да је формулација овогодишњег гласања осмишљена током мјесеци консултација са старосједилачким групама и правним стручњацима.

„Овај облик ријечи је правно исправан. То је облик ријечи за који сви имамо поверења да ће добити најјачу могућу подршку народа Аустралије на референдуму и дати најбоље могуће резултате у годинама које су пред нама“, рекао је он.

Гласање „за“ признало би Абориџине и Острвљане Торесовог мореуза у Уставу и створило би аутохтоно тијело које би савјетовало Савезни парламент о политикама и пројектима који се односе на старосједиоце.

Министарка за аутохтоне АустралијанцеЛинда Берни оцијенила је да је ово „заиста историјски дан“.

„Данас правимо велики корак напред на дугом путу ка уставном признању, путем гласа“, поручила је Берни, припадник нације Вирађури.

Формулација питања биће представљена парламенту сљедеће недјеље, а биће формиран и скупштински одбор који ће разматрати поднеске прије парламентарног гласања у јуну.

Референдум би требало да буде одржан између октобра и децембра.

Влада је саопштила да је то најбоља шанса за исправљање грешке из прошлости, почињене након колонизације земље, током које нису уважени ставови или добробит њених првобитних становника.

Више од 200 година касније, Абориџини и Острвљани Торес мореуза и даље пате од много лошијег здравља, веће смртности и сиромаштва од неаутохтоних припадника аустралијског становништва, показује званична статистика.

Узастопне администрације покушавале су да „затворе јаз“, али стопа затварања аутохтоног становништва остаје упорно висока, а расистички ставови дубоко су уграђени у друштво, што је додатна препрека напретку.

Да би прошао, референдум треба да добије већину гласова "за" широм земље у већини држава. Само осам од 44 референдума је икада одобрено у Аустралији.

Посљедњи је одржан 1999. године, када су Аустралијанци одбили увођење републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана