Аустралија: И даље се трага за изгубљеном минијатурном радиоактивном капсулом

Танјуг
Аустралија: И даље се трага за изгубљеном минијатурном радиоактивном капсулом

КАНБЕРА - Аустралијска агенција за нуклеарну безбједност придружила се потрази за минијатурном радиоактивном капсулом, коју је компанија Рио Тинто изгубила у западној Аустралији раније овог мјесеца.

Послат је тим стручњака са специјализованом опремом за детекцију радијације која се монтира на аутомобиле.

Власти Аустралије већ недјељу дана трагају за капсулом за коју се вјерује да је испала из камиона који се кретао на рути дугој око 1.400 километара кроз западу Аустралију, преноси Ројтерс.

Језгро капсуле садржи малу количину радиоактивног цезијума-137, који може изазвати озбиљне болести ако се додирне.

Радиоактивна капсула је изгубљена између градова Њумен и Перт, на удаљености од отприлике 1.400 километара.

Компанија Рио Тинто се извинила прије два дана због губитка капсуле.

Аустралијска агенција за заштиту од зрачења и нуклеарну сигурност саопштила је да сарађује са владом Западне Аустралије на лоцирању капсуле.

Додаје се да је Аустралијска организација за нуклеарну науку и технологију такође послала стручњаке за зрачење, као и опрему за детекцију и снимање.

Државни званичници за ванредне ситуације издали су данас ново упозорење возачима дуж најдужег аутопута у Аустралији да воде рачуна када се приближавају групама за потрагу, јер возила са детекторима радијације путују малим брзинама.

"Биће потребно отприлике пет дана да се пређе оригиналном рутом, процијењених 1.400 километара, са екипама које путују сјеверно и јужно дуж Великог сјеверног аутопута", саопстио је контролор Одјељења за ватрогасне и хитне службе Дерил Реј.

Капсула је била дио уређаја за који се вјерује да је пао са камиона, док је 10. јануара транспортован између пустињског рудника и града Перта.

Камион који је превозио капсулу стигао је у депо у Перту 16. јануара, а службе за ванредне ситуације су обавијештене о несталој капсули тек 25. јануара.

Власти сумњају да су вибрације из камиона довеле до олабављења шрафова и завртња, а капсула је испала из паковања, а затим и из отвора у камиону.

Капсула је димензија осам милиметара са шест милиметара, а становништво је упозорено да би могла случајно да се заглави у гумама њихових аутомобила.

Цезијум-137 је радиоактивни изотоп цезијума са периодом полураспада од 30 година.

До његовог ослобађања долази употребом нуклеарног оружја као и у случајевима несрећа у нуклеарним електранама, због чега представља велики ризик за животну средину, наводи Енциклопедија Британика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана