Аустралија донијела закон којима се дозвољава превентивни притвор за мигранте

Танјуг
Аустралија донијела закон којима се дозвољава превентивни притвор за мигранте

КАНБЕРА - Аустралија је донијела закон којима се дозвољава да се мигранти, који су били притворени, поново притворе уколико постоји ризик да почине тешке прекршаје након што су пуштени на слободу.

Према новим прописима које је усвојио парламент, суд може одредити притвор најтежим преступницима, ако представљају ризик за "извршење озбиљног насиља или сексуалних деликата".

Виши суд Аустралије пресудио је прошлог мјесеца да је један неименовани Рохинџа без држављанства, држан незаконито у имиграционом притвору након издржане казне за сексуалне деликте против дјеце, јер ниједна земља није пристала да га прими, па није било реалних изгледа да би могао бити депортован.

Пресуда је довела до ослобађања неколико преступника, међу којима су биле избјеглице и особе без држављанства, за које је исто тако била мала вјероватноћа да би могле да буду депортоване.

Од пресуде суда 8. новембра, четири особе које су ослобођене, оптужене су за нове прекршаје, јављају медији.

Упоредо са превентивним притвором, нови закон  дозвољава властима и да уведу ограничење кретања, електронске уређаје за праћење и строге услове за визе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана