Атина: Избили сукоби између полиције и демонстраната због жељезничке несреће

Танјуг
Атина: Избили сукоби између полиције и демонстраната због жељезничке несреће

АТИНА - У Атини су данас избили сукоби између полиције и групе демонстраната који су протестовали због жељезничке несреће у Грчкој у којој је погинуло најмање 57 људи.

Студенти и жељезничари протестовали су данас у центру Атине због највеће жељезничке несреćе у Грчкој, јавио је Ројтерс.
        
У судару брзог путничког воза, са више од 350 путника, са теретним возом у близини града Ларисе у ноћи између уторка и среде, погинуло је 57 људи, углавном студената.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис назвао је судар путничког и теретног воза „ужасном жељезничком несреćом без преседана” и обеćао спровођење потпуне, независне истраге.   
        
Власти су ухапсиле управника станице у граду Лариса, а утврђено је да је преусмјерио приградски воз у том граду на погрешан колосек.
        
Шеф станице суочава се са тешким оптужбама за нарушавање безбједности у саобраћају, а за то дјело је запрећена казна од 10 година затвора до доживотне робије. 
       
Он се суочава и са оптужбама за вишеструко убиство из нехата, али и оптужбама за наношење тјелесних повреда.
       
Према оптужници, која је подигнута против њега, пропусти су озбиљни, не своде се само на његову грешку што је воз упутио у погрешном смјеру, већ се наводи и да је могао да види воз који је погрешно скренуо и да исправи своју кобну одлуку, објавили су грчки медији.
        
Жељезничари су одржали дводневни штрајк због несреће.
       
То је највећа жељезничка несрећа у Грчкој, а прије ове највећа је била 1968. године када су погинуле 34 особе у несрећи у јужном Пелопонезу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана