Атентатор на Фица оснивач "Покрета против насиља"

Танјуг
Атентатор на Фица оснивач "Покрета против насиља"

БРАТИСЛАВА - Осумњичени за атентат на словачког премијера Роберта Фица идентификован је као Јурај Цинтула, 71-годишњи пјесник и оснивач "Покрета против насиља", пренијела је словачка Правда.

Како преносе словачки медији, Цинтула легално посједује пиштољ из којег је пуцао на Фица.

Цинтула живи у мјесту Левице, а један је од оснивача књижевног клуба ''Дух'', у којм је активан од 2005. године.

Написао је три збирке поезије, један роман и збирку прича, а од 2015. члан је Удружења словачких књижевника.

У жижу јавности први пут доспио је 2016, када је, док је радио као обезбјеђење у робној кући, нападнут. Тада му је млађи мушкарац нанео повреде на глави, због чега је дуго одсуствовао с посла.

Након тога, покренуо је петицију за оснивање Покрета против насиља.

''Насиље је честа људска реакција, један облик изражавања обичног незадовољства стањем ствари. Будимо незадовољни, али не и насилни'', писало је у тексту те петиције.

Покрет је позивао на супротстављање насиљу било које врсте, ''од ванредног стања до физичког или психичког насиља у породици''.

Цинтула важи за велиог критичара власти у Словачкој, а највише је критиковао Фица због тога што, према његовим ријечима, није чинио довољно да заустави коцкање у земљи.

''У сваком граду и селу постоји аутомат на коме коцкари мастурбирају за новац позајмљен од породице или познаника, па то је десетине хиљада евра. Шта држава ради по том питању?'', написао је на свом блогу на сајту књижевног клуба.

На Фица је раније данас извршен атентат, а послије низа опречних информација влада је саопштила да му је живот угрожен и да је пребачен хеликоптером у болницу у Банској Бистрици.

На Фицовом Фејсбук налогу наведено је да је у животној опасности, без прецизирања гдје је погођен.

Словачки медији су пренијели да је атентатор пришао из масе Фицу у граду Хандлова, гдје се одржавала сједница владе и да му је узвикнуо "Робо, дођи овамо", прије него што је испалио два или три хица у њега.

Фица су телохранитељи убацили у аотомобил послије чега је пребачен хеликоптером у болницу, а полиција је одмах савладала нападача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана