Асанж у фебруару посљедњи пут улаже жалбу против изручења

Срна
Асанж у фебруару посљедњи пут улаже жалбу против изручења

ЛОНДОН - Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж у фебруару ће имати посљедњу прилику да се пред Високим судом у Лондону бори против налога за изручење у САД, саопштиле су његове присталице.

Британија је дала зелено свјетло за његово изручење, али он је покушао да поништи ту одлуку. Активисти су рекли да ће јавна расправа бити одржана пред Вишим судом од 20. до 21. фебруара, када ће двоје судија размотрити ранију пресуду којом је Асанжу одбијена дозвола да поднесе жалбу.

"Дводневно саслушање може бити посљедња шанса за Џулијана Асанжа да спријечи своје изручење у САД", наводи се у саопштењу "Викиликса".

Америчке власти траже Асанжа /52/ према оптужници у 18 тачака, укључујући једну због шпијунирања, у вези са објављивањем огромних количина повјерљивих америчких војних записа и дипломатских депеша путем "Викиликса". Вашингтон тврди да је то угрозило животе људи.

Асанжове присталице кажу да је он херој против естаблишмента који је жртвован јер је разоткрио злочине САД и да је његово кривично гоњење напад на новинарство и слободу говора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана