Асанж слободан човјек након што је признао кривицу

Танјуг
Асанж слободан човјек након што је признао кривицу

ВАШИНГТОН – Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјаснио се кривим по једној оптужби за прибављање и објављивање војних тајни САД, као резултат договора са тужиоцима америчког Секретаријата за правосуђе, чиме је обезбиједио себи слободу, а тиме је завршена и дуга правна сага која је покренула дебате о слободи штампе и националној безбједности.

Он се појавио пред судом јутрос на федералном суду у Сајпану, главном граду Сјеверних Маријанских острва, америчког комонвелта у Пацифику, чиме је уважена Асанжова жељи да избјегне улазак у континентални дио Сједињених Држава.

У обраћању суду, Асанж је рекао да вјерује да је Закон о шпијунажи на основу којег је оптужен у супротности са правима из Првог амандмана, али да прихвата да подстицање извора да дају повјерљиве информације за објављивање може бити незаконито, преноси Глас Америке.

На суд је стигао у тамном одијелу, са опуштеном краватом око крагне, након што је долетио из Британије чартер авионом у пратњи чланова правног тима и аустралијских званичника, укључујући и високог аустралијског дипломату у Уједињеном Краљевству, који је пратио Асанжа на лету.

У судници је одговарао на основна питања америчке окружне судије Рамоне Манглоне, коју је именовао бивши предсједник Барак Обама, и како преноси АП, чинило се да је пажљиво слушао о условима споразума. Као услов за изјашњавање о кривици, од њега ће се тражити да уништи информације које су достављене Викиликсу.

Договор са тужиоцима да призна кривицу за једно кривично дјело му такође омогућава да се врати у родну Аустралију без одласка у амерички затвор. Био је у затвору у Великој Британији посљедњих пет година, борећи се против изручења Сједињеним Државама на основу оптужнице према Закону о шпијунажи која је могла да носи дуготрајну затворску казну у случају осуде.

Неочекивани договор омогућава објема странама да остваре одређени степен побједе, при чему је амерички Секретаријат за правосуђе у стању да ријеши без суђења случај који је покренуо тешка правна питања и који можда никада не би стигао до пороте с обзиром на дуготрајан темпо процеса екстрадиције.

Викиликс, сајт за откривање тајни коју је Асанж основао 2006. године, поздравио је најаву договора, уз ријечи захвалности „свима који су стали уз нас, борили се за нас и остали потпуно посвећени борби за његову слободу“.

Одмах након пресуде, сајт је објавио на платформ Икс, да Асанж иде у Аустралију.

Споразум о изјашњавању о кривици, објелодањен у понедјељак увече у писму Секретаријата за правосуђе, представља најновије и вјероватно посљедње поглавље у судској борби у којој је укључен ексцентрични аустралијски компјутерски стручњак кога су присталице прослављале као крсташког борца за транспарентност, али га осуђују национални безбједносни кругови који инсистирају да је његов презир према владиној тајности довео животе у опасност и отишао далеко изван граница традиционалних новинарских дужности.

Амерички Секретаријат за правосуђе пристао је да се саслушање одржи на удаљеном острву јер се Асанж противио доласку на континентални дио САД и зато што се налази близу Аустралије, гдје се враћа након што се изјаснио о кривици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана