Асанж: Слобода говора je на мрачном раскршћу

Танјуг
Foto: Taнјуг/АП

СТРАЗБУР - Оснивач Викиликса Џулијан Асанж (53) рекао је данас да је пуштен из затвора јер је признао кривицу за новинарство, а не зато што је правни систем функционисао, објавио је Гардијан.

Он је европским посланицима рекао да је признање кривице по оптужбама за шпијунажу САД било неопходно, јер правни и политички напори да се заштити његова слобода нису били довољни, преноси Гардијан.

"На крају сам изабрао слободу умjесто неоствариве правде. Данас сам слободан након година затвора јер сам се изјаснио кривим за новинарство", рекао је Асанж пред Одбором за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе ПАЦЕ у Стразбуру у свом првом јавном обраћању откако је ослобођен у јуну. 

Рекао је да се нада да његово данашње свjедочење може да послужи за истицање слабости, постојећих мjера заштите и помоћи онима чији су случајеви мање јавни, али који су једнако рањиви.

Асанж је рекао да је слобода говора на "мрачном раскршћу".

"Бојим се да ће бити прекасно ако институције попут Парламентарне скупштине Савjета Европе не схвате озбиљност ситуације. Сви треба да учинимо свој дiо како бисмо осигурали да се свjетло слободе никада не угаси, да ће потрага за истином живjети и даље и да гласови многих не буду ућуткани интересима неколицине", рекао је он.

Напоменуо је да новинари не би требалo да буду прогоњени због обављања свог посла. 

"Новинарство није злочин", нагласио је Асанж.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана