Асанж пуштен из британског затвора, нагодио се са САД (ВИДЕО)

Танјуг
Асанж пуштен из британског затвора, нагодио се са САД (ВИДЕО)

ВАШИНГТОН - Викиликс је саопштио да је његов оснивач Џулијан Асанж напустио британски затвор и одлетио из Велике Британије, након што су тужиоци у САД изјавили да би он требало ове седмице да призна кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи, у споразуму који би могао да му омогући да се врати кући у Аустралију.

Амерички тужиоци навели су у судским документима да је Асанж пристао да призна кривицу по једној тачки оптужнице за завјеру ради прибављања и објелодањивања повјерљивих докумената америчке националне одбране, према поднесцима америчког Окружног суда за Сјеверна Маријанска острва, пренио је Ројтерс.

Асанж би требало да буде осуђен на саслушању на острву Сајпан у сриједу у девет часова по локалном времену.

 

Julian Assange boards flight at London Stansted Airport at 5PM (BST) Monday June 24th. This is for everyone who worked for his freedom: thank you.#FreedJulianAssange pic.twitter.com/Pqp5pBAhSQ

— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024

 

Вјероватно ће му бити приписано време које је већ одслужио и неће добити нову затворску казну, наводи Ројтерс.

Викиликс је 2010. објавио стотине хиљада повјерљивих америчких војних докумената о ратовима Вашингтона у Авганистану и Ираку, што је највећи безбједносни инцидент те врсте у америчкој војној историји, уз низ дипломатских депеша.

Асанж је оптужен за вријеме администрације бившег предсједника Доналда Трампа због масовног објављивања тајних америчких докумената, које је процурила Челси Менинг, бивша аналитичарка америчке војне обавјештајне службе која је такође кривично гоњена по Закону о шпијунажи.

У више од 700.000 докумената било је дипломатских депеша и извјештаја са бојног поља, као што је видео снимак из 2007. на којем је амерички хеликоптер Апач пуцао на осумњичене побуњенике у Ираку, и убио десетак људи, укључујући двоје новинара Ројтерса. Тај видео је објављен 2010.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана