Асанж провео први дан као слободан човјек

Срна
Асанж провео први дан као слободан човјек

КАНБЕРА- Џулијан Асанж је послије 14 година провео дан као слободан човјек код куће у Аустралији, а конзервативна опозиција је упозорила власти да не називају оснивача "Викиликса" херојем.

Асанжу је уприличен дочек када је јуче слетио у Аустралију након што је признао кривицу за кршење америчког Закона о шпијунажи. Затим га је ослободио амерички суд на пацифичком острву Сајпан, пошто је одлежао више од пет година у британском затвору.

Његова супруга Стела Асанж изјавила је да је прерано да каже шта ће њен муж урадити сљедеће и затражила је да им се поштује приватност. "Џулијан планира да плива у океану сваки дан, да спава у правом кревету, да једе праву храну и да ужива у слободи", рекла је она новинарима

. Асанжове присталице и заговорници слободе говора виде оснивача "Викиликса" као жртву, јер је објављивањем тајних докумената разоткрио америчка недјела и потенцијалне злочине у Авганистану и Ираку.

Асанж није јавно говорио од када је пуштен на слободу. Судија у америчкој држави Вирџинији је током прошле ноћи формално одбацио све оптужбе против њега. Аустралијски посланици су неколико година тражили ослобађање Асанжа, а његов случај је био ријетка тачка спора у билатералним односима са САД.

"Затварање Џулијана Асанжа је већ неко вријеме било је трн у оку тих односа, само је било на маргинама", рекао је независни посланик Ендрју Вилки, копредсједавајући парламентарног одбора, који се залагао за ослобађање Асанжа.

Аустралијски премијер Ентони Албаниз, који се залагао за Асанжово ослобађање годинама прије него што је преузео дужност 2022. године, пожелио му је добродошлицу у телефонским позиву.

Он је изјавио да је "имао веома срдачан разговор" са Асанжом. Конзервативна опозиција изразила је забринутост због приказивања Асанжа као хероја након што је више од деценије покушавао да избјегне кривично гоњење, а затим се изјаснио кривим по једној тачки америчке оптужнице. О

позициони лидер у Сенату Сајмон Бирмингем поздравио је ослобађање оснивача "Викиликса", али је рекао да Асанж "није мученик" имајући у виду масовно цурење повјерљивих података које је имало посљедице по САД.

Бирмингем је оцијенио да Асанжов поступак "није био новинарски чин" и упозорио Албаниза да се не састаје са оснивачем "Викиликса". /крај/мл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана