Асанж остаје у Лондону: Нова одлука о изручењу САД у мају

Tanjug
Foto: Telegram/nbc

ЛОНДОН- Високи суд у Лондону одлучио је данас да оснивач Викиликса Џулијан Асанж може да уложи жалбу против изручења САД.

У одлуци суда наводи се да Асанж може да уложи жалбу на пуно саслушање, осим ако САД не дају "задовољавајућa увјеравања", преноси Гардијан.
    
Како се наводи, да је суд одлучио другачије, у року од неколико дана могао би да буде изручен САД, које га терете за шпијунажу.
    
На дводневном рочишту, његови адвокати су тврдили да су оптужбе, које се односе на објављивање хиљада повјерљивих и дипломатских докумената у вези са ратовима у Авганистану и Ираку политички мотивисане и да је захтјев за изручење незаконит.
    
Судије у Високом суду у Лондону у образложењу су навели да су адвокати показали да Асанж има споран случај и да би требало да им се да прилика да то изнесу на пуном жалбеном саслушању које је заказано за мај.
    
САД траже изручење Асанжа због објављивања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, и терети се за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдњама његових адвоката.
    
Амерички тужиоци, међутим, тврде да казна не би била дужа од 63 мјесеца.
    
Асанжов портал "Викиликс" објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске на којем се види како у нападу хеликоптерима "Апач" у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.
    
Након тога, "Викиликс" је објавио хиљаде тајних повјерљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују свјетске вође, од руског предсједника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана