Асанж данас добија пресуду: Слобода или изручење у САД?

ГС
Асанж данас добија пресуду: Слобода или изручење у САД?

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж данас би требало да сазна да ли је изгубљена 13 - годишња правна битка коју води против изручења из Велике Британије у Сједињене Америчке Државе, која га терети за шпијунажу.

Двоје судија Вишег суда у Лондону требало би да одлуче да ли британски суд прихвата уверавања Вашингтона да се Асанж (52) током суђења за шпијунажу у САД неће суочити са смртном казном и да ће моћи да се позове на Први амандман америчког Устава о праву на слободу говора, преноси Ројтерс.

Асанжов правни тим каже да су отворене опције - да би могао да се нађе у авиону за Америку у року од 24 сата, да би могао бити ослобођен или да би његов случај могао да иде у нову, вишемјесечну правну процедуру.

"Имам осјећај да би било шта могло да се догоди у овој фази. Он би могао бити изручен или могао би да буде ослобођен", рекла је прошле недјеље Асанжова супруга Стела.

Викиликс је објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима САД у Авганистану и Ираку, као и низ дипломатских депеша, због чега америчко тужилаштво Асанжа терети за кршење Закона о шпијунажи, преноси Б92.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана