Архитекте сматрају да је ово најљепши град на свијету

Агенције
Архитекте сматрају да је ово најљепши град на свијету

Венеција је по избору архитеката изабрана за најљепши град на свијету. Они су до тог резултата дошли користећи посебни критеријум који се зове златни пресјек.

Ријеч је о математичком појму који се често користи у (историји) умјетности као композицијски закон у којем се мањи дио према већем односи као већи према укупном у односу 1:1618.

Златни пресјек (или рез) постао је идеал нарочито за вријеме ренесансе. Тада су умјетници и научници тежили савршенству у композицијама. И данас се сматра најсавршенијим пресјеком у природи.

Навикли смо да слушамо о златном резу у модерно доба у контексту естетике, на примјер људског лица.

Међутим, постоји и удружење архитеката које се бави златним резом у архитектури, пише Нова.

На страници Онлине Мортаге Адвисор објавили су своју студију у којој су проучавали историјске градове широм Велике Британије, али и остатка свијета. Проучавали су и најпознатије зграде и архитектуру градова.

Израчунали су пропорције најдужих и најкраћих величина и њихових димензија. Упоредили их са златним пресјеком и закључили да је, према постотку у којем се љепота градова подудара са златним резом, с 83.7% најлепши град у Британији

– Честер, а слиједе га Лондон, Белфаст и Ливерпул.

Онда су се бацили на мало захтјевнији задатак. Пронаћи „најљепши град на свету“.

Наравно, љепота је у оку проматрача и ово треба узети као забавну статистику, али свакако занимљиву.

Међутим, титулу најљепшег града с постотком подударности са златним резом однијела би Венеција с 83.3%. Слиједе је Рим, Барселона и Праг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана