Ардерн предала вођство Хипкинсу који у сриједу полаже заклетву као премијер

Танјуг
Ардерн предала вођство Хипкинсу који у сриједу полаже заклетву као премијер

ВЕЛИНГТОН- Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн предала је вођство лабуриста Крису Хипкинсу на састанку у Велингтону, пошто је од посланика странке добио мандат да буде следећи премијер земље, преноси Гардијан.

Хипкинс ће у сриједу положити заклетву као 41. премијер Новог Зеланда, након што је Ардерн прошле седмице најавила оставку на мјесто лидера земље, а јуче му на страначком састанку формално предала вођство.

Хипкинс је био једини кандидат лабуриста, кога су 64 посланика једногласно изабрала да буде насљедник Ардерн, чији је дугогодишњи пријатељ и политички савезник.

Он је најавио да ће његова влада бити фокусирана на егзистенцијална питања која свакодневно муче обичне људе и на помоћ породицама које се боре "са тешким економским временима", истичући као највеће проблеме инфлацију и високе цијене некретнина.

"Не би требало да морате да имате шестоцифрену плату да бисте купили нову кућу", рекао је нови премијер. Стопа инфлације на Новом Зеланду је и даље висока, а цијене хране су у децембру порасле за 11,3 одсто у односу на исти период прошле године, што је највећи раст у више од три деценије, преноси Гардијан.

Хипкинс је на конференцији за новинаре најавио да ће његова замјеница бити Кармел Сепулони, наводи британски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана