Арагонес изразио солидарност са повријеђенима током протеста

Срна
Foto: Танјуг/АП

МАДРИД- Предсједник Владе Каталоније Пере Арагонес изразио је данас солидарност са повријеђенима у јучерашњим протестима у Мадриду одржаним због могуће амнестије за присталице независности тог региона.

Позивајући се на Службе за ванредне ситуације и власти, шпански медији јавили су да је готово 40 људи повријеђено током протеста због могуће амнестије за присталице независности Каталоније и да је шест лица ухапшено.

"Шпански ултранационализам, који је и раније био активан у Каталонији, сада шири насиље улицама Мадрида. Исказујем солидарност са тим људима, политичким странкама и инстутицијама погођеним овим немирима које врше непријатељи демократије", нагласио је Арагонес у поруци објављеној на платформи "Икс".

Шпански премијер Педро Санчез и Арагонес су током прошле седмице постигли споразум у вези са Законом о амнестији за присталице независности Каталоније.

У Шпанији су крајем јула одржани општи избори и највише гласова добила је Народна партија - 137 мандата од 350 посланичких мјеста. Међутим, чак и уз подршку странке крајње деснице Вокс и даље неће имати већину потребну за Формирање власти.

Стога ће Санчезова Социјалистичка радничка партија /ПСОЕ/, која је добила 121 мандат, моћи да формира коалицију која би га касније могла поново изабрати за премијера уз подршку странки из Каталоније.

Шпански посланици имају рок од два мјесеца да предложе мандатара или ће краљ Шпаније Фелипе Шести бити приморан да распусти оба дома парламента и распише пријевремене изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана