Апокалиптичне сцене из Чешке: Стручњаци тврде да најгоре тек долази (ФОТО/ВИДЕО)

ГС
Foto: Танјуг/АП

​КРНОВ - Чешка се наставља борити с тешким поплавама док ниво ријека расте током ноћи, а најкритичније ситуације одвијају се у Моравско-Шлеској и сјеверној регији Оломуц.

У недјељу је град Крнов у Моравско-Шлеској регији наредио евакуацију око 1.000 становника из Долни Костелец и 13 других улица. Чешки Тешин је услиједио рано ујутро, евакуишући свој центар града и улицу На Олшинацх. 

Ријека Опава наставља расти, због чега је у суботу евакуисано насеље Катеринкy у граду Опава.

У сјеверном Оломуцу ријека Бела изоловала је дијелове регије јер је поплавна вода поткопала ауто-пут И/44 која повезује Јесеник с Чешку Вес, Писечну и Микуловице. 

У међувремену, полиција трага за четири нестале особе. Тројицу је однијела ријека у аутомобилу на подручју Јесеницког, а још једног мушкарца однијела је струја док је чистио наносе у регији Ухерске Храдиште.Из моравско-шлеске регије евакуисано је око 3000 људи. Посебно је тешка ситуација у Крнову, с великим дијеловима града, укључујући и центар града, под водом. 

"У истој смо позицији као 1997. године. Готово цијели град је поплављен, а штете ће се мјерити милијардама круна", процијенио је у недјељу ујутро независни градоначелник Томаш Храдил.

Ријека Опава, обично висока око један метар, сада је нарасла на готово пет метара, а на снази ​​је упозорење на поплаву трећег степена, преноси "РПИ".

У центраној Чешкој, ријека Лаба у Мелнíку достигла је трећи ниво упозорења на поплаву преко ноћи, што је чини једином ријеком у регији која је то учинила.

Даље евакуације могуће су у недјељу у мјестима попут Подхради над Дији (регија Знојмо), као и у Рајхрадицама и Опатовицеама (регија Брно), а очекује се да ће се киша наставити на сјевероистоку до понедјељка, преносе Независне.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана