АП и „Њујорк тајмс“ добитници Пулицера за извjештавање о Украјини

Танјуг
АП и „Њујорк тајмс“ добитници Пулицера за извjештавање о Украјини

ЊУЈОРК - Америчка новинска агенција Асошијетед прес освојила је овогодишњу Пулицерову награду за извjештавање у јавном интересу, за репортаже о рату у опкољененом украјинском граду Мариупољу, док је дневник „Њујорк тајмс“' добитник Пулицерове награде за међународно извjештавање за текстове о инвазији Русије на Украјину.

Новинска агенција Асошиејтед прес награђена је Пулицеровом наградом за фотографије најновијих вијести због 15 фотографија у реалном времену на којим су приказане разорне посљедице рата у Украјини на живот обичних људи.

 У серији награђених фотографија је и слика радника хитне помоћи који носе трудну жену, која је касније умрла, кроз разорене ходнике породилишта у украјинском граду Мариупољ, након руског напада, преноси АП те фотографија пса који стоји поред тиела старије жене која је убијена у Бучи. 

Репортерка „Вашингтон“ поста Керолајн Киченер освојила је Пулицера за национално извjештавање о абортусу у Сједињеним Америчким Државама, након прошлогодишње одлуке Врховног суда САД да се укине загарантовано право на абортус, пренiо је Ројтерс.

Британска агенција наводи да је била финалиста у националном извjештавању за приче које разоткривају широку распрострањеност дjечијег рада у компанијама као што је ''Хјундаи'', као и за међународно извjештавање о кршењу људских права жена и деце од стране нигеријске војске током рата са Исламистичким милитантима.

„Вол стрит џурнал“ је добио Пулицерову награду за истраживачко новинарство за откривање сукоба интереса званичника у десетинама савезних агенција.

„Лос Анђелес тајмс“ је награђен у категорији најновија вijест, због објављивања снимка разговора градских званичника, на којем су се чули расистички коментари.

Годишња Пулицерова награда, први пут је додijељена 1917. и представља најпрестижније признање у америчком новинарству.

Названа је по мађарско-америчком новинару и издавачу Џозефу Пулицеру, који је након смрти 1911. сав свој иметак завештао Универзитету Колумбија.

Награда се додjељује  сваке године у 21 категорији, а добитнике бира независна комисија састављена од представника медија.

Пулицер се додijељује и у осам категорија у области књижевности, музике и позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана