Медведев: Напад на Кремљ довешће до ескалације сукоба у Украјини

ГС/Агенције
Медведев: Напад на Кремљ довешће до ескалације сукоба у Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 434. дан. У Кијеву су током ноћи извршени најснажнији ваздушни удари од почетка године, саопштио је шеф војне управе у главном граду Украјине Сергеј Попко.Русија ће одговорити на украјински напад дроном на Кремљ када буде сматрала да је то потребно, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

 

Медведев: Напад на Кремљ довешће до ескалације сукоба у Украјини

Напад Кијева дроном на Кремљ, вођен од стране САД и одобрен од стране руководства ЕУ, довешће до ескалације сукоба, оцијенио је данас замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

„Високи дипломата Европске уније Жозеп Борељ изјаснио се против напада на Кремљ због могуће даље ескалације сукоба. Терористички напад који су починиле кијевске власти, предвођене САД и које је одобрило руководство ЕУ, управо ће довести до ескалације сукоба. То је баш оно што Вашингтон и многи  у Бриселу желе“, написао је Медведев.

Прес служба руског предсједника извијестила је раније да је Кијев покушао да дроновима нападне резиденцију шефа државе Владимира Путина у Кремљу у раним јутарњим сатима у сриједу. 

Руске војне и обавјештајне службе су одмах онеспособиле двије беспилотне летјелице усмјерене на Кремљ. 

Предсједник Путин није повријеђен и наставио је свој посао као и обично. 

Кремљ овај инцидент сматра смишљеним терористичким нападом и покушајем атентата на предсједника. 

Русија задржава право да предузме све мјере одмазде које сматра потребним, подсјетила је руска агенција.

Песков: Путин не планира додатне разговоре са страним лидерима након напада

Руски предсједник Владимир Путин није планирао никакве додатне разговоре са страним лидерима након напада на Кремљ, рекао је данас новинарима портпарол руског предсједништва Дмитриј Песков.

-Предсједник тренутно не планира никакве разговоре са страним лидерима,а  сљедећи међународни контакт у овом тренутку су руско-киргиски преговори у оквиру радне посјете предсједника Киргизије Садира Жапарова Русији - рекао је портпарол Кремља и додао да за сада нема планираних међународних контаката Путина до 8. маја, преноси Тасс.

Раније је саопштено да ће од 8. до 9. маја Жапаров посетити Москву, где ће разговарати са руским лидером и присуствовати Паради победе 9. маја.

Бијела кућа: Руске тврдње да иза дрона стоје САД су лажне

Тврдње руских власти да Сједињене Америчке Државе стоје иза напада дроном на Кремљ су лажне, изјавио је данас портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби.

-Сједињене Америчке Државе не охрабрују нити омогућавају Украјини да нападне ван својих граница -, рекао је Кирби за амерички ТВ канал MSBNC.

Русија је, како преноси Ројтерс, оптужила САД да стоје иза напада усмјереног на убиство руског предсједника Владимира Путина.

Песков: Иза напада на Кремљ стоји Америка

Иза напада на Кремљ стоје САД, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Покушаји да се ограде од тога у Кијеву и Вашингтону су, наравно, апсолутно смијешни. Знамо добро да се одлуке о таквим акцијама и таквим терористичким нападима не доносе у Кијеву, већ у Вашингтону. А Кијев ради шта му се каже - рекао је Песков новинарима.

Он је додао да Москва зна да често ни саме циљеве не одређује Кијев, већ се они одређују у Вашингтону и онда се ти циљеви саопштавају Кијеву да их реализују.

- Кијеву се не дозвољава сваки пут ни да бира средства. То се такође често диктира са друге стране океана. Ми то добро знамо и свјесни смо тога - нагласио је он.

На питање новинара, на основу чега Кремљ оптужује Украјину за напад, Песков је одговорио: "То су подаци којима располажемо, подаци које добијају наше специјалне службе“.

Он је објаснио да су руске власти објавиле само мали дио података које имају о овом нападу.

- Овдје је веома важно да Вашингтон схвати да ми то знамо и да разумије колико је опасно такво директно учешће у сукобу -  додао је он.

Кијев: У јучерашњим руским нападима на Херсон страдале 23 особе

Број жртава јучерашњих руских напада на Херсон повећао се на 23, саопштиле су локалне власти.

-Мете непријатеља су мјеста у којима живимо. Њихови циљеви су наши животи и животи наше дјеце- изјавио је гувернер Херсонске области Олександр Прокудин, преноси Ројтерс.

Он је навео да је у нападима повријеђено 46 особа.

Прокудин је јуче најавио увођење полицијског часа у Херсону који ће трајати од петка увече до понедјељка ујутру.

Украјинске трупе ушле су у Херсон прошлог новембра након што су се руске снаге, послије готово осам мјесеци, повукле из тог града.

Рогов: Украјинци гомилају војску за контраофанзиву

Украјина је нагомилала војску на првој линији за почетак контраофанзиве у Запорошкој области, изјавио је високорангирани званичник запорошке регионалне управе Владимир Рогов.

-Непријатељ је нагомилао довољно војске на првој линији за почетак контраофанзиве у Запорошкој области. Њихова тактика је да изврше извиђачке операције како би проболи нашу прву линију одбране, а затим да искористе главне снаге за продор и пуну офанзиву - рекао је Рогов “Спутњику”.

Рогов је истакао да руске снаге “добро знају” за планове Украјине, према којим би град Токмак могао бити један од главних праваца контраофазниве.

У исто вријеме, Рогов је нагласио да би контраофанзива Украјине у Запорошкој области могла да буде “почетак краја цијелог кијевског режима”.

Он је јуче саопштио да су руске снаге одбиле напад украјинске војске близу града Орихив у Запорошкој области.

Влада Украјине планира велику контраофанзиву већ неколико мјесеци. Украјински и западни војни стручњаци су у више наврата назвали Запорошку област једном од главних мета Кијева, јер би успјехом у тој регији Украјинцима био отворен прилаз Азовском мору и омогућено прекидање копненог коридора ка Криму.

Русија сматра Запорошку област својом територијом од 30. септембра прошле године, када су руски предсједник Владимир Путин и лидер те области потписали споразум о присаједињењу, након референдума на којем је велика већина локалног становништва подржала приједлог да та регија постане дио Руске Федерације.

Москва контролише 70 одсто Запорошке области, док украјинске снаге и даље контролишу њен главни и највећи град Запорожје.

Попко: Најснажнији ваздушни удари у Кијеву од почетка године

У Кијеву су током ноћи извршени најснажнији ваздушни удари од почетка године, саопштио је шеф војне управе у главном граду Украјине Сергеј Попко.

-Наш град није осјетио тако интензивне нападе од почетка ове године - написао је Попко на “Телеграму”.

Он је истакао да је у одређеним подручјима пријављено падање крхотина.

Попко није навео податке о евентуалној штети, пише ТАСС.

Сирене за узбуну на ваздушни напад чуле су се три и по сата у Кијеву током ноћи, а експлозије су пријављене у граду и околини.

Сирене широм Украјине

Сирене за ваздушни напад рано јутрос су се огласиле широм Украјине усљед нових руских напада, а из градске управе Кијева саопштено је да су уништене све ракете и беспилотне летјелице које су гађале украјинску престоницу.

Локални медији су објавили да су се у раним јутарњим сатима двије експлозије чуле у Кијеву.

Украјинска противваздушна одбрана навела је да је оборила 18 од укупно 24 дрона, које је Русија лансирала током ноћи у новом нападу на Украјину, преноси Ројтерс. Од 15 беспилотних летјелица које су испаљене на Одесу, украјинске снаге су уништиле 12, док су три погодиле универзитетски комплекс, а није било жртава.

Антонов:Русија ће одговорити на украјински напад на Кремљ када буде требало

Русија ће одговорити на украјински напад дроном на Кремљ када буде сматрала да је то потребно, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

-Како би Американци реаговали да дрон удари у Бијелу кућу, Капитол или Пентагон. Одговор је очигледан за сваког политичара, као и за просјечног грађанина: казна ће бити оштра и неизбјежна - рекао је Антонов, преноси ТАСС.

Антонов је поручио да ће Москва одговорити на овај “дрски терористички напад”.

-Одговорићемо у складу са процјенама пријетње коју је Кијев представљао по руководство наше земље - навео је он.

Нагласио је да су изјаве америчких званичника пуне цинизма и апсурда.

-САД нису успјеле да препознају очигледну ствар. То је била терористичка акција коју је планирао режим Зеленског и покушај атентата на предсједника Руске Федерације. Штавише, тајминг није случајно изабран - уочи Дана побједе и параде 9. маја, на којој је планирано учешће страних гостију - казао је Антонов.

Према његовим ријечима, званична Москва се нада да ће америчка администрација “имати петљу и достојанство да осуди овај терористички акт”.

-Свијет памти како је 2001. године руски председник први пружио руку помоћи америчком народу, који је тада био мета терористичког напада. Све је заборављено. Данас САД штите кијевске злочинце. Изјаве високих функционера да Кијев може да бира како да се брани су школски примјер двоструких аршина, политике охрабривања режима Зеленског да нападне Руску Федерацију. Ријечи званичника о наводном одвраћању кијевског нацистичког режима од гађања циљева споља њене границе су лажна фарса - рекао је руски амбасадор у Сједињеним Државама.

Он је истакао да „украјински злочини и повлађивање Запада само свједоче о томе да противници Русије не желе мир и спас за хиљаде живота обичних Украјинаца“.

Из кабинета руског предјседника јуче је саопштено да је Украјина покушала да изведе напад дроновима на резиденцију предсједника Русије у Кремљу.

Додаје се да је ријеч о терористичком акту и покушају убиства, пренеле су РИА Новости.

Са друге стране, украјински предсједник Володимир Зеленски одбацио је оптужбе Москве, рекавши да Украјина није напала ни Москву, ни руског предсједника Владимира Путина.

-Не нападамо Путина или Москву, боримо се на нашој територији - поручио је Зеленски.

Русија:Напад дроном на нафтно складиште

Руске власти саопштиле су да је током ноћи изведен напад дроном на нафтно складиште у Ростовској области.

Губернатор Ростовске области Василиј Голубјев навео је да у нападу дроном на фабрику нафтних деривата у тој области нема жртава, а да је пожар који је услиједио након експлозије одмах угашен, преносе РИА Новости.

Он је појаснио да је дрон експлодирао након пада на конструкције надвожњака у изградњи.

-Ватрогасци нису учествовали у гашењу пожара, пожар су отклониле службе предузећа. Жртава и повријеђених није било, штета на конструкцијама је незнатна - написао је Голубјев на свом Телеграму.

И у рафинерији нафте Илски у Краснодарској области запалили су се резервоари са нафтним дериватима, а и тај пожар је брзо угашен, преноси ТАСС.

Како се наводи, узрок пожара још није познат.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана