Антонов: Вашингтон уништио све споразуме о контроли наоружања

Срна
Антонов: Вашингтон уништио све споразуме о контроли наоружања

ВАШИНГТОНЖ- Вашингтон је уништио скоро све споразуме о контроли наоружања и пореметио стратешки дијалог са Москвом, оцијенио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, коментаришући годишњи извјештај Стејт департмента о усклађености.

. "Иста порука се понавља из године у годину: САД су једина земља која спроводи све споразуме о контроли наоружања и неширењу на узоран начин, а Русија и други амерички ривали су опаки прекршиоци. Сваки стручњак са иоле разумијевања ствари сматрао би такво размишљање шизофреним", истакао је Антонов. Он је навео да је администрација скоро у потпуности уништила архитектуру контроле наоружања и непролиферације. "

Повукла се из уговора о антибалистичким ракетама /АБМ/, из споразума о нуклеарним ракетама средњег домета /ИНФ/ и споразума о отвореном небу. То је пореметило стратешки дијалог између двије велике нуклеарне силе. И сада својим непријатељским дејствима према нашој земљи уништава споразум Нови СТАРТ", указао је руски амбасадор. Према мишљењу Антонова, Стејт департмент поруке "понавља као покварена плоча, оптужујући своје противнике за све гријехе".

"Такав приступ је одавно изгубио смисао. Па, окривљени смо, на примјер, за недостатак транспарентности у погледу мораторијума на нуклеарна тестирања. Ипак, Вашингтон не само да спречава ступање на снагу Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања /ЦТБТ/, већ поправља инфраструктуру на полигону у Невади. Зашто?" упитао је он.

Као још један примјер Антонов је навео оптужбе САД против Русије у контексту биоистраживања, преноси ТАСС

. "Како можемо озбиљно да говоримо о томе, с обзиром на то да су руске оружане снаге ухватиле Пентагон како незаконито спроводи свој војно-биолошки програм у Украјини, практично на дјелу? Недавно је наша парламентарна комисија објавила веома детаљан извјештај о активностима САД које представљају кршење Конвенције о биолошком оружју", нагласио је руски амбасадор. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана