Aнкете: Мицотакисова партија води, али тешко да ће моћи сама да формира владу

Танјуг
Foto: Танјуг

АТИНА - Нова демократија, владајућа конзервативна партија премијера Кирјакоса Мицотакиса, води на данас одржаним парламентарним изборима у Грчкој, али је мало вјероватно да ће освојити доволјно мјеста у парламенту да сама формира владу, показују резултати излазне анкете.

Према излазној анкети коју је спровело шест агенција за испитиванје јавног мнијенја, Нова демократија има између 36 и 40 посто гласова, док је на другом мјесту лјевичарска Сириза највећег Мицотакисовог противника и бившег премијера Алексиса Ципраса са између 25 посто и 29 посто гласова, преноси Ројтерс.

Према анкети, како наводи лист Катимерини, Панхеленском социјалистичком покрету припашће између 9,5 и 12,5 посто гласова, Комунистичкој партији Грчке између шест и осам посто, Хеленском рјешенју између 3,5 и 5,5 посто, док се за остале партије предвиђа да ће имати манје од пет посто гласова.

Биралишта у Грчкој затворена су у 19.00 часова по локалном времену, односно у 18.00 по среднјеевропском.

Уколико званични резултати буду у складу са излазним анкетама, Мицотакис ће морати да прави коалицију како би формирао већину у парламенту од 300 посланика, преноси АП.

Уколико коалициони разговори пропадну, нови избори би могли да се одрже крајем јуна или почетком јула.

Послије избора, ако се потврде прогнозе о редослиједу три водеће странке - Нове демократије, Сиризе и Социјалистичког ПАСОК-а, добиће по три дана, односно укупно девет дана, да покушају да формирају владу.

Нови изборни, дјелимично пропорционални систем, значи да је за побједу на изборима потребно да се освоји најмање 46 посто гласова.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана