Анкета: Процес против Трампа повећао његове шансе за републиканску номинацију

Танјуг
Анкета: Процес против Трампа повећао његове шансе за републиканску номинацију

ВАШИНГТО- Американци су подељени око кривичног гоњења бившег предсjедника САД Доналда Трампа, али се чини да је то повећало његове шансе да освоји републиканску номинацију за предсjедничке изборе 2024. године, показали су резултати испитивања јавног мњења које су спровели Ројтерс и Ипсос.

Анкета је спроведена у среду и четвртак по локалном времену, након што је у уторак објављена оптужница тужилаштва у Њујорку против Трампа у 34 тачке за фалсификовање пословне документације и Трамповог саслушања пред судом на Менхетну.Истраживање је показало да 49 одсто Американаца сматра да је исправно што је тужилаштво покренуло први кривични поступак икада против једног бившег или актуелног америчког председника.     

Око 84 одсто оних који су себе описали као демократе рекло је да су оптужбе оправдане, док се само 16 посто републиканаца сагласило с тиме.

 Око 40 одсто републиканаца рекло је да је, због овог случаја, већа вероватноћа да ће гласати за Трампа 2024. године, док је 12 одсто рекло да је због тога мања шанса да ће га подржати.

Преосталих 38 одсто навело је да то нема утицаја на њихово мишљење. 
Трамп води у избору за републиканску номинацију са великом разликом имајући у виду да 58 одсто републиканаца каже да је он кандидат којег преферирају, што је пораст у односу на 48 оних одсто према анкети Ројтерса и Ипсоса објављеној у понедељак

Гувернер Флориде Рон Десантис, који још није ушао у трку за номинацију, на другом је месту са подршком од 21 одсто.  Иако су демократе и републиканци дубоко подељени око случаја кривичног гоњења Трампа, истраживање је показало да постоји снажно уверење да је Трамп уговорио плаћања порно звезди Сторми Данијелс и моделу Карен Мекдугал како би оне ћутале о наводним ванбрачним везама

Око 73 одсто Американаца верује да је то случај, укључујући 55 одсто републиканаца Међутим, 76 одсто републиканаца сматра да неки у полицији раде на делегитимизацији Трампа кроз политички мотивисане истраге, у поређењу са 34 одсто демократа.

Око 51 одсто свих испитаника, али само 18 одсто републиканаца, рекло је да би оптужбе требало да дисквалификују Трампа да се поновно кандидује за председника.У истраживању је учествовало 1.004 испитаника из САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана