Ана Монтес, осуђена као кубански шпијун у САД, пуштена послије 20 година из затвора

Срна
Ана Монтес, осуђена као кубански шпијун у САД, пуштена послије 20 година из затвора

ВАШИНГТОН - Ана Монтес, америчка држављанка осуђена за шпијунирање САД, пуштена је из федералног затвора у Форт Ворту у Тексасу након 20 година проведених на робији.

Куба је регрутовала Монтесову за шпијунирање 80-тих година прошлог вијека, од 1985. до 2001. године била је запослена у Одбрамбеној обавештајној агенцији Пентагона као аналитичар.

На крају је промовисана у главног аналитичара Кубе Одбрамбено-обавештајне агенције /ДИА/.

ФБИ и ДИА су започели истрагу Монтесове у јесен 2000. године, али је као одговор на терористичке нападе 11. септембра 2001. имала приступ плановима за америчке нападе на Авганистан и талибане.

Монтесова је 21. септембра 2001. ухапшена у Вашингтону и оптужена за заверу ради достављања одбрамбених информација Куби. Почетком 2002. године осуђена је на 25 година затвора након што је признала кривицу за шпијунажу.

Вјерује се да је Монтесова као двоструки агент слала изузетно осјетљиве информације у ЗНД скоро двије деценије.

Према федералним документима о наплати, Монтесова је била веома опрезна, никада није узимала повјерљиве информације са свог радног рачунара, већ их је умјесто тога меморисала. Користила је папир растворљив у води, лако уништив када је достављала податке својим кубанским колегама.

Шеф америчке контраобавјештајне службе из Бушове ере Мишел Ван Клив рекао је да је Монтесова постала “један од најштетнијих шпијуна које су САД икада откриле”, који је компромитовао “практично све” што је Вашингтон знао о Куби.

Монтесова се 2002. године изјаснила кривом за шпијунажу што је оптужба која значи смртну казну, али је на крају осуђена на 25 година затвора према споразуму о признању кривице.

Према њеним адвокатима, Монтесова је првенствено била мотивисана за шпијунирање увјерењем да је “америчка влада неправедно поступала према Кубанцима”.

Коментаришући пуштање Монтесове на слободу, републикански тврдолинијашки сенатор Марко Рубио позвао је Американце да памте двоструког агента “по томе ко она заиста јесте”, сугеришући да јој не треба опростити, чак ни након што је одслужила казну.

“Она је издала нашу нацију, али не због новца. У ствари, никада није примила новац ни за један од својих поступака - зачудо, била је мотивисана искључиво мржњом према Америци”, рекао је Рубио.

Након пуштања на слободу, Монтесова ће, према условима казне, остати под надзором пет година.

Биће јој забрањено да ради за владу или да контактира “стране агенте” без посебне дозволе, док ће власти помно пратити приступ интернету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана