Американцима неће бити свеједно: Руски ратни бродови сљедеће недјеље стижу у Хавану!

Срна
Американцима неће бити свеједно: Руски ратни бродови сљедеће недјеље стижу у Хавану!

ХАВАНА - Кубанске власти данас су саопштиле да ће руски ратни бродови стићи у Хавану сљедеће недјеље, али да четири морнаричка брода немају нуклеарно оружје и да не представљају пријетњу по регион.

"Ова посјета одговара историјским пријатељским односима Кубе и Руске Федерације и стриктно се придржава међународних прописа“, наводи се у саопштењу кубанског Министарства спољних послова.

У саопштењу се наводи да ниједан од бродова не превози нуклеарно оружје и да њихов долазак на острво не представља никакву пријетњу за регион, преноси Ројтерс.

Саопштење са Кубе долази дан након што је амерички званичник рекао новинарима да Русија планира да пошаље борбена пловила у карипски регион, укључујући савезнике Кубу и Венецуелу, да изводе поморске вежбе.

Тензије између САД и Русије су порасле од руске инвазије на Украјину 2022. године, а руска поморска активност, иако рутинска у Атлантику, порасла је због подршке Вашингтона Украјини, рекли су амерички званичници.

Сједињене Државе, међутим, не виде очекивани долазак малог броја авиона и бродова као пријетњу, али ће америчка морнарица пратити вјежбе, рекао је амерички званичник у сриједу.

Очекује се да ће руски бродови стићи у луку Хаване између 12. и 17. јуна, наводи се у саопштењу са Кубе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана