Американци страхују од напада сличном оном у Москви

Танјуг
Американци страхују од напада сличном оном у Москви

Припадници огранка Исламске државе ИСИС-К могли би да пређу преко границе САД и изврше напад сличан ономе који је извршен на Крокус сити хол у Москви 22. марта када су погинуле 143 особе, упозорио је неименовани амерички федерални званичник за Њујорк пост.

Званичник је рекао да огранак ИСИС-К постаје смјелији и да његови чланови могу да покушају да искористе "хаос" на америчко-мексичкој граници и потраже мету у САД.

"Напад на америчком тлу је дефинитивно могућност", навео је извор. 

Званичник је указао да оперативци ИСИС-К лако могу да буду неоткривени на јужној граници САД гдје је током фебруара покушало да пређе више од 256.000 миграната.

Према подацима америчког Федералног истражног бироа (ФБИ), 169 осумњичених за тероризам заустављено је током прошле године на јужној граници САД, а од прошлог октобра ухваћено је још 69 осумњичених за тероризам који су покушали да пређу преко границе.

ФБИ је навео да је на граници САД током 2021. године заустављено 15 осумњичених за тероризам, а да је 2022. забиљежен драматичан пораст на 98 осумњичених.

Вјерује се да стотине људи из земаља у којима ИСИС-К активно регрутује чланове сваке године прелази границу.

ИСИС-К је настао у региону Хорасан који обухвата дијелове Ирана, Туркменистана и Авганистана и оперативно је најспособнији огранак Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана