Американци оком, Израелци скоком: Не планирамо окупацију Газе

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

Израелски послијератни план није "стална окупација" Газе, саопштио је Марк Регев, савјетник премијера Бењамина Нетанјахуа.

Он је у изјави за CNN рекао да Израел разматра нешто "флексибилнију" варијанту, која би омогућила улазак и излазак по потреби у енклаву, да би се рјешавале безбједносне ситуације и да се не говори о евентуалној сталној окупацији Појаса Газе.

На питање да прокоментарише Нетанјахуову изјаву америчким медијима у понедјељак, да ће Израел имати "потпуну безбједносну одговорност" у Гази на "неодређени период" након завршетка рата, Регев је рекао да треба правити разлику између "безбједносног присуства и политичке контроле".

"Када се ово заврши и побиједимо Хамас, кључно је да поново не буде оживјелог терористичког елемента, оживјелог Хамаса. Нема смисла да ово радимо и само се вратимо на почетак", рекао је Регев.

Он је додао да је потребно да постоји израелско безбједносно присуство, али да то не значи да ће Израел поново да окупира Газу, или да ће да управља енклавом.

"Напротив, ми смо заинтересовани за успостављање нових оквира, гдје становници Газе могу сами да организују своју управу, гдје ће бити присутна међународна подршка за обнову Газе.Надамо се да ћемо моћи да заинтресујемо земље, такође и арапске државе за реконструкцију демилитаризоване Газе послије Хамаса", нагласио је израелски званичник.

Подсјећамо, претходно је портпарол Стејт департмента Ведант Пател саопштио да се САД противе дугорочној израелској окупацији Појаса Газе те додао да поменута земља не подржава никакво присилно пресељење Палестинаца изван Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана