Американци образложили зашто су ставили вето

Srna
Foto: Arhiva

ЊУЈОРК- У бразилском нацрту резолуције Савјета безбједности УН није наведено право Израела на самоодбрану, рекла је данас амерички амбасадор у УН Линда Томас-Гринфилд.

"Америка је разочарана јер се у резолуцији не помиње право Израела на самоодбрану. Попут сваке земље у свјету и Израел има право на самоодбрану и овај текст је то требао да потврди", нагласила је Томас-Гринфилдова. 

Кина је нешто раније изразила шокираност јер је Америка ставила вето на бразилски нацрт резолуције о ситуацији у Израелу и Појасу Газе. 

Први замјеник сталног руског представника у УН Дмитриј Пољански изјавио је да блокада бразилског нацрта резолуције о палестинско-израелском сукобу у Савјету безбједности представља велики промашај америчке спољне политике.

СБ УН одбацио резолуцију којом се осуђује рат у Израелу и напади Хамаса, Кина шокирана

Бразил је припремио нацрт резолуције којом се осуђује "терористички напад Хамаса" 7. октобра. 

У документу се позива на укидање израелског налога да се мјештани Газе и представници УН пребаце у сјеверни дио Појаса Газе. У нацрту се, такође, тражи хитно ослобађање талаца, без икаквих предуслова. 

Америка је ставила вето на бразилски приједлог резолуције Савјета безбједности УН којом би се позвало на хуманитарно примирје у сукобу Израела и Хамаса чиме би била омогућена испорука хуманитарне помоћи Појасу Газе. 

Приједлог Бразила подржало је 12 чланица Савјета безбједности, док су Русија и Велика Британија биле уздржане. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана