Американци изненађени: Запањујућа виталност руске економије

Срна
Foto: Илустрација

Упркос санкцијама, руска економија показала се много стабилнијом него што су западне владе очекивале - наводи "Њујорк тајмс".

Лист оцјењује да се руска економија све више структурише око сукоба у Украјини.

"Њујорк тајмс" истиче да се руска економија, од када је Москва у фебруару 2022. послала трупе у Украјину, "морала да прилагоди драматичним промјенама и да је то учинила запањујућом брзином".

Лист напомиње да је ЕУ, која је била највећи трговински партнер Русије, брзо прекинула економске односе са њом, уништивши успостављене ланце снабдијевања и лишивши Москву поузданог извора прихода из иностранства.

САД су, истовремено, искористиле своју финансијску моћ да замрзну стотине милијарди долара руске имовине и да Москву одсјеку од глобалног финансијског система.

"Сада, 19 мјесеци касније, Москва је нашла друге купце за своју нафту. Убацивала је новац у привреду брзим темпом да би финансирала своју ратну машину, обезбјеђујући посао за скоро све расположиве раднике и повећавајући плате.

Укупна производња ове године, према процјенама руске Централне банке, могла би да порасте за два одсто. И по овом показатељу Русија може да надмаши не само ЕУ, већ можда и САД" - истиче "Њујорк тајмс".

Русија је научила и како да заобиђе горњу границу цијена за нафту од 60 долара по барелу, коју су увеле земље Г7.

У тексту се наводи да је Влада Руске Федерације објавила да ће скоро трећина потрошње земље 2024. године (отприлике 109 милијарди долара) бити усмјерена на националну одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана