Американци хтјели да гађају лидера Ал Каиде, па убили оца десеторо дјеце који је чувао овце

GS
Foto: AP

У америчком нападу дроновима, на сјеверозападу Сирије, страдао је отац (56) десеторо дјеце који је чувао овце, пренио је СИ-ЕН-ЕН (CNN).

Напад је изведен 3. маја, а мета је био један од лидера Ал Каиде. Званичници америчке Централне команде су се прво хвалили успјехом операције иако је било тешко идентификовати мету поготово што САД немају трупе у том дијелу Сирије који се и даље опоравља од снажног земљотреса.

Није било извјештаја о другим жртавама. Из Централне команде САД су саопштили да истражују да ли је цивил погинуо у нападу. Међутим, рођаци настрадалог човјека тврде да он није имао никакве везе са милитантима.

Луфти Хасан Место је чувао овце у селу Корканији у Идлибу када је одједном одјекнула експлозија.

- Видjели смо Луфтија мртвог и шест његових оваца - поручио је његов старији брат Мухамед Место.

На мјесто догађаја убрзо су стигли и Бијели шљемови, припадници Сиријске цивилне одбране.

- Тим је примијетио само један кратер који је настао услед удара пројектила, а налазио се одмах поред Луфтијевог тијела. Када смо стигли, тамо су се већ налазили његова жена, комшије и други људи - навели су.

И Бијели шљемови су потврдили да је мушкарац чувао овце.

Како се наводи, Луфти је имао десеторо дјеце, а од почетка рата у Сирији никада није напустио своје родно село. Није подржавао ниједну политичку опцију.

- Није подржавао Слободну сиријску армију, ни сиријски режим, ни Исламску државу, Ал Каиду или Хајат Тахрир ал Шам, био је обичан човјек који је покушавао да заради за живот - рекао је његов брат.

Мухамед Саџи, даљи рођак који такође живи у истом селу, рекао је да Луфти никада није изражавао мишљење о сиријском руководству.

- Немогуће је да је био у Ал Каиди, није ни браду имао - додао је.

Грешком убијена читава породица у Авганистану

Питање цивилних жртава је веома осјетљиво за Пентагон, поготово послије напада дроном у Авганистану 2021. године, када је страдало 10 људи, укључујући седморо дјеце.

Америчка војска је тада тврдила да је убила припадника Исламске државе, али се убрзо сазнало да се ради о ужасној грешки. Упркос свему, секретар одбране Лојд Остин је навео да нико неће бити кажњен за ову трагедију.

Наиме, амерички званичници су наредили напад дроном 29. августа 2021. јер се вјеровало да ће бити нових напада на аеродрому у Кабулу.

Мета је био наводни терориста који је возио бијели аутомобил за који се сумњало да превози експлозив и представља директну пријетњу, преноси 24седам

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана