Американац вратио предмете Италији након текста о украденим умјетнинама

Танјуг
Foto: Гардијан

ВАШИНГТОН- Американац Џеј Стенли вратио је 30 антиквитета у Италију након што је прочитао текст Гардијана о сународнику који је вратио 19 антиквитета у земље поријекла, објавио је тај лондонски лист.

Стенли, који живи у Бен Ломонду у Калифорнији, предао је италијанској амбасади у Вашингтону вазе и фигурице које датирају од 6. до 3. вијека прије нове ере, а које је пронашао у орману у кући покојног оца. 

Он је рекао да претпоставља да су антиквитети набављени на некој од напуљских пијаца, а да је касније схватио да су можда потекли из незаконитих ископавања јер нису имали потпуну документацију, пише Гардијан. 

Стенли је пронашао одговоре у чланку Гардијана о Џону Гомпертсу, из Вашингтона, који се прошле године одрекао древних артефаката које је наслиједио од своје баке. 

Ти комади такође нису имали документацију, а Гомпертс је био забринут због поседовања евентуално опљачканих антиквитета и предмете је на савет професора Христоса Циројаниса, бившег вишег теренског археолога на Универзитету у Кембриџу, вратио у Италију, Грчку, Кипар и Пакистан.

Стенли се такође обратио професору за савет, а Циројанис му је рекао да је ријеч о грчким антиквитетима који датирају од 6. до 3. вијека прије нове ере, али да потичу из разних области Италије и, као и у случају Гомбертс, савјетовао га да врати предмете у Италију. 

Он је додао да је иако Стенлијеви антиквитети немају посебну вриједност, сам чин њиховог враћања значајан и похвалио обојицу што су дали изузетан примјер другим власницима украдених антиквитета, наводи Гардијан.

Циројанис води истраживање о илегалној трговини антиквитетима за Унескоову катедру о пријетњама културном насљеђу на Јонском универзитету на Крфу, у Грчкој.

Током 17 година, идентификовао је 1.663 опљачкана предмета у аукцијским кућама, комерцијалним галеријама, приватним колекцијама и музејима, упозоравајући полицијске власти и владе и помажући при репатријацији предмета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана