Американац ослобођен након што је 28 година провео у затвору због убиства које није починио

GS
Foto: Printscreen

Американац Ламар Џонсон, који је у затвору провео готово 28 година због убиства које није починио, напокон је ослобођен.

Педесетогодишњи Џонсон је изашао из суднице у Ст. Луису као слободан човјек након одлуке судије Давида Масона. Судија је казао да је дјеловао након што су два свједока дала јасне и увјерљиве доказе да Џонсон заправо није крив за убиство.

Он је осуђен због убиства Маркуса Бојда 1994. године, али увијек је тврдио да је невин.
Након што је прочитана одлука суда, Џонсон је био веома емотиван, а присутни у судници су му дали подршку и аплаудирали.

Прошле године је адвокатица Ким Гарднер тражила његово пушање из затвора након проведене истраге заједно са непрофитном правном организацијом Иносенс Проџект.
Џонсонов правни тим је критиковао уред јавног тужиоца који је желио да га остави у затвору.
"Никад нису престали тврдити да је Ламар крив и оставили су га да вене и умре у затвору", казали су адвокати.

Маркуса Бојда су убила двојица маскираних мушкараца на Џонсоновом тријему 1994. године. Он је увијек тврдио да није био код куће у вријеме напада.

Судија Масон је донио своју одлуку након што је један свједок одустао од свог свједочења, а затвореник Џејс Ховард (46) признао да је пуцао у Бојда с још једним осумњиченим, Филом Кампбелом.

Током првог суђења се Кампбел изјаснио кривим како би добио мању казну, а осуђен је на седам година затвора, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана