Америка упозорила Сјеверну Кореју: Не испоручујте Русији оружје, платићете цијену

ГС
Америка упозорила Сјеверну Кореју: Не испоручујте Русији оружје, платићете цијену

ВАШИНГТОН - Амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен оштро је упозорио Сјеверну Кореју да ће “платити цијену” уколико се потврди да испоручује оружје Русији за потребе рата у Украјини.

Ова изјава долази након извјештаја која сугерише да би се лидери Сјеверне Кореје Ким Јонг-ун и руски предсједник Владимир Путин могли састати у Русији касније овог мјесеца како би разговарали о могућој продаји оружја.

Према информацијама из америчких извора и њихових савезника, преговори о потенцијалној куповини оружја између Русије и Сјеверне Кореје активно напредују. Саливен је ову ситуацију означио као изазов за међународну заједницу и упозорио Ким Јонг-уна на могуће озбиљне посљедице уколико се испорука оружја Русији потврди.

- Слање оружја Русији неће се добро одразити за Сјеверну Кореју и платиће због овог у међународној заједници - истакао је Саливен новинарима у Бијелој кући.

Амерички дневник "New York Times" саопштио је у понедјељак о плановима лидера Сјеверне Кореје, Ким Јонг-уна, да посјети Русију у септембру како би се састао с руским предсједником Владимиром Путином те размотрио могућност продаје оружја које би се користило у рату у Украјини. Кремљ је, међутим, у уторак одбацио ове тврдње, истичући да нема “ништа за рећи” о том питању.

Саливен је нагласио да се очекује наставак преговора о оружју између Сјеверне Кореје и Русије, укључујући и могуће разговоре на највишем нивоу.

- Настављамо посматрати смањење руске војне индустрије - додао је Саливен, сугеришући да се Русија окреће различитим изворима за набавку опреме, укључујући и стрељиво.

Ми ћемо и даље позивати Сјеверну Кореју да се придржава својих јавно изречених обвеза да неће испоручивати оружје Русији које би могло бити кориштено за убијање Украјинаца”, закључио је он.

Недавни напори за јачање војних веза између Русије и Сјеверне Кореје изазвали су забринутост у међународној заједници, иако Сјеверна Кореја негира да тргује оружјем с Русијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана